26.11.2020 / 22:29


GyIK
Választék

GyIK

A következő oldalakon a leggyakrabban előforduló kérdésekből (GyIK) készítettünk Önnek összeállítást.
Ha nem találna választ a kérdésére, illetve továbbmenő kérdései vannak, bármikor felveheti velünk a kapcsolatot.

01.    Mi a kemény víz?

Ön a vízművektől DIN 2000 szerinti kifogástalan ivóvizet kap.
A származási hely függvényében a víz mésztartalma magasabb vagy alacsonyabb. A kemény víz mésztartalma nagyon magas. Különböző keménységi tartományok léteznek, melyek mértékegysége a német keménységi fok (°dH).

» keménységi tartomány = 0 – 7 °dH (lágy víz)
» keménységi tartomány = 8 – 14 °dH (ideális ivóvíz)
» keménységi tartomány = 15 – 21 °dH (kemény víz)
» keménységi tartomány = több mint 21 °dH (nagyon kemény víz)


02.    Miért terheli környezetünket a kemény víz?

Kemény vagy nagyon kemény víz esetén akár 100%-kal több a mosószer felhasználás. Ez természetesen terheli szennyvizeinket. Ugyanez vonatkozik a tusfürdőre, a hajsamponra és a szappanra is. A vízkőfoltok csempéről, szerelvényekről és szaniter kerámiákról való eltávolításához agresszív tisztítószerekre van szükség. Emellett több energia kerül felhasználásra, mivel minden milliméter mészlerakódás akár 10%-kal több energiaráfordítást is igényel (pl. a bojlernél).


03.    Milyen megoldások kínálkoznak a kemény víz ellen?

Az optimális megoldás az ioncserélő eljárás alapján működő vízlágyító vagy alternatív vízkővédelem (oltókristály-képzés) alkalmazásában rejlik.
Beépítésük és optimális beállításuk előzetes tanácsadás után szakszerelője által, a DVGW irányelvei alapján történik.
Az ioncserélő eljárás alapján működő vízlágyító alkalmazása esetén az Önnél beállított vízkeménység kb. 8 °dH lesz, ami ideális tartomány.04.    Milyen előnyöket kínál Önnek a lágyított víz?

» energia-megtakarítást
» nincs szükség többé a vízkő eltávolítására
» nincsenek többé eldugult zuhanyrózsák
» akár 50% mosószer-, tisztítószer- és bőrápoló-megtakarítást
» kevesebb vízkőfolt a csempéken, szerelvényeken, szaniter kerámián stb.
» higiéniavédelem


05.    Elvesznek a vízlágyítás során a fontos ásványok és nyomelemek?

Az EK-irányelvek szerint a vízlágyítók a vizet kb. 8 °dH ideális vízkeménységre állítják be. Ez azt jelenti, hogy a vizet csak részben lágyítjuk, így ebben a vízben még elegendő mértékben vannak jelen a szükséges ásványok és nyomelemek, a víz ásványokkal való teljes telítettsége nem csökken.


06.    Milyen károk keletkeznek a vízvezetékek korróziója esetén?

Legrosszabb esetben vízvezetéktörés, jelentős járulékos károkkal és költségekkel. Minden esetben kellemetlen és ugyancsak drága a rozsdaszemcsék által eltömődött és elzáródott szelep és szerelvény, valamint a rozsda miatt károsodott háztartási készülékek.07.    Hogyan tudom az épületgépészeti elemeket megóvni a korróziótól?

A DIN 1988 védőszűrő alkalmazását határozza meg. A rozsda- és korróziókárok ellen úgy védekezhetünk a leghatékonyabban, ha ásványi anyagok adagolásával védőréteget alakítunk ki a cső belső falain.


08.    A korrózióvédelem érdekében adagolt „ásványi anyagok" vegyi anyagok?

Az adagolt „ásványi anyagok" – mint például a foszfátok – számos élelmiszerben és az emberi szervezetben is megtalálhatók.
„Építőelemként" szükség van rájuk a növekedéshez, valamint számos testfunkcióhoz. A foszfor létfontosságú elem, a csontok fontos alkotóeleme, az anyagcsere során részt vesz az energiaátvitelben, és nélkülözhetetlen az izmok és az agy működéséhez. A német ivóvízrendelet, a Világegészségügyi Szervezet (WHO) EK-irányelvei szerint egy liter ivóvízhez max. 5 mg foszfát adható.


09.    Mennyire pontosan működnek a DVGW által ellenőrzött adagolókészülékek?

A modern precíziós készülékeknek kemény vizsgát kell kiállniuk, mielőtt megkapják az engedélyt az ivóvízvezetékbe való beépítéshez. Így például nem léphetők túl az ivóvíz-előkészítésről szóló rendeletben (TAVO) engedélyezett adagolási mennyiségek, melyek nem lehetnek a DIN 19635 szabványban meghatározott minimális mennyiségek alatt. Az adagolandó ásványi anyagoknak élelmiszerminőségűeknek kell lenniük, és meg kell felelniük az élelmiszerekről és szükségleti cikkekről szóló törvény előírásainak, a TAVO-nak és az EK-irányelveknek. Így tehát a készülékeken lévő DVGW vizsgajel – a hozzátartozó ásványi anyagokkal együtt – optimális funkciót és hatást szavatol Önnek.


JUDO kapcsolattartó személyek
Hívjon fel minket, bármikor az Ön rendelkezésére állunk!
Ezen az oldalon bemutatjuk Önnek a JUDO cég kapcsolattartásra illetékes munkatársait.
Kérjük, hívjon fel, vagy e-mail-ben keressen meg bennünket – ezt követően mind műszaki, mind gazdaságossági szempontból optimális megoldást kínálunk fel Önnek.
Link...
JUDO Vevőszolgálat
... több, mint csupán karbantartás
Link...
JUDO információs rendezvények
Szerezze meg már most a döntő információs előnyt!
Díjmentes nappali és esti szemináriumokat kínálunk Önnek víztisztító berendezéseinkről és Wellness-rendszereinkről...
Link...
JUDO Ajánlatkészítés
Szeretné kötelezettség nélküli ajánlatunkat kérni speciális problémája megoldásához?
Kérjük, az ajánlatkéréshez az alábbi kérdőívet használja, és töltse ki teljesen. Kiegészítésül szükségünk van Öntől egy aktuális vízelemzésre, vagy pedig kérjük, hogy küldjön nekünk egy, a helyszínen vett vízmintát.
Link...